Kategori: Seriöst skrivande

Jag har länge varit skeptisk till att äta nötter offentligt. Eller något som innehåller nötter.
Luftburen nötallergi syns inte utanpå på en människa. Det jag vet är att inuti en människa så finns en oro, ett ständligt sökande efter en näve som prasslar i godispåsar eller öppnar dendär skitnyttiga dietbaren full av livshotande näring. 

DU kanske inte är hen som kan dö av en enda liten nöt. Men det kan finnas MÄNNISKOR omkring dig som närsomhelst kan bli dödsförklarade med allergiskt anfall. 
 
Jag kan ta ett exempel, när jag satt på bussen en dag så ser jag 2 damer, modell äldre som öppnar varsin snickers. Utan att se sig omkring eller tänka efter. Jag minns inte hur full bussen var, men det var inte bara jag som satt i bussen, den dagen. Då började tankarna snurra, tänk om det sitter någon stackars nötallergiker här, med flera kilometer hem. Ska hen tvingas kliva av och gå de långa kilometrarna pga att folk inte kan ta hänsyn till att de kan finnas de som är luftburen? Och för den delen, om de 2 damerna hoppar av bussen och har fått njutit av sin snickers den 30 minutersresa, då ligger fortfarande nötlukten kvar i bussen. Hoppar en nötallergiker på nu, vad ligger inte i luften? Jo nötter. 
 
Nu tänker ni säkert, "Men herregud, är man så allergisk så får man ta sig runt på något annat sätt!!". Yeah right, jag förstår. Men varför uppmanas man då till att ta bussen istället för bilen för att värna om miljön? 
Nu syftar jag inte bara på att åka buss för nötallergiker, utan alla offentliga ställen.
Biosalonger, caféer, sporthallar, simhallar, skolor, förskolor, bibliotek, nattklubbar och så vidare. 
 
Nu kanske du tänker, men vaddå, varför skulle offentliga ställen sluta sälja nötter/nötgodis på ex. caféer, sporthallar, simhallar, nattklubbar och varför skulle jag inte få ta med det in på bion eller skolan? Så är det väl ingenstans? 

Men tänk för att det är så. Min kommun har plockat bort allt sånt här. Varför? Jo för det finns luftburna allergiker.
 
Jag själv kan tycka att nötallergiker ska väl ha samma rätt som alla andra, kunna vistas på offentliga ställen utan att vara rädd för att minsta lilla nöt ska infinna sig. För de ska väl inte behöva sitta insnöade i sitt boende varje dag och hoppas på att ingen av sina närstående tar med sig nåt med nötter i?
 
Inte för att jag är nötallergiker. Men kan vi, vi människor inte ha lite respekt för vår omgivning?
En dag kanske det är vi som är allergisk mot nötter. Jag tror inte vi dör av om det inte säljs nötkaka på cafét eller att vänta en halvtimme på att käka snickers på bussen. Görs något av detta kan du istället vara boven på morgondagens löpsedel som "Snickersen på bussen tog nötallergiska Mathilda, 5 års liv"

Kategori: Seriöst skrivande

 
En dag kommer denna bloggen leva igen. Jag lovar. Föresten så har jag ett halvfult CV. Om någon ville glo.