Frilansande stillbildsfotograf & Reporter. Praktiserar framöver inom TV Produktion. Texten&Bloggen är under uppdatering. Bloggen är privat och åsikterna är mina.
Mitt CV hittar du HÄR
Bloggen är under konstruktion. Workolivia@hotmail.com Startsida
Du är för stor, du måste äta mindre - Sa skolsköterskan till 6-7 åriga jag.
När jag var 6-7 år så gjorde jag min hälsokontroll hos skolsköterskan. Jag fick höra att jag var för stor/tjock och måste äta mindre. Jag förstår att hon inte ville att jag skulle bli överviktig. Jag förstår det.  Men det jag inte förstår, det är att hon uppmanar B A R N om deras vikt, hur mycket de bör väga, att det är dags att börja äta mindre och "försöka ta fler promenader". Det är som att hon uppmande mig att banta.
 
Jag var en totalt oförståndig och övernyfiken människa när jag var 6-7 år som ville upptäcka resten av livet. Istället fick jag börja upptäckandet med att banta aka äta mindre och ta fler promenader som hon så fint uppmanade mig till att göra. 
 
Detta gnager fortfarande i huvudet. Jag fick kroppsidealsfrågan inmatat i skallen alldeles för tidigt. När man är 6-7 år borde man inte behöva oroa sig över vikt och se ut som en barbiedocka. När man är 6-7 år så ska man vara barn.Jag tror att ju tidigare man blir inmatad med kroppsideal, ju lättare har man att utveckla ätstörning. 
 
Jag har aldrig varit särskilt utséendefixerad, men viktfixeringen från när jag var liten sitter fortfarande kvar i huvudet, trots att jag inte var jättejättestor när jag var mindre, så kände jag ändå det som någonslags skam. Jag skämdes och gjorde som skolsköterskan sa, jag hade ju inget val. "Jag var ju tvungen att vara smal för att passa in i kroppsidealet".
 
Idag ligger mitt BMI på undervikt.
 
(En otroligt pinsam och gammal bild på mig som jag förmodligen kommer ångra..)
 

Kommentarer

Men, det är ju sjukt! Även om jag förstår sköterskan och bara ville hjälpa på traven så tycker jag att man kan göra det på så mycket bättre sätt. Man kan isåfall prata med barnets föräldrar och försöka få dem att inse det viktiga i det hela så dem tar det här med att man måste röra på sig och så på ett mer naturligt sätt än via "bantning" ..

usch, stackarn.
Man blir förstörd för livet när man som liten får höra saker och ting, been there, done that.
Du får fasligt söt som liten iallafall :)

Svar: Ja, det är riktigt roligt när det händer saker som gör en lycklig.

2014-04-24 / 14:32:19

Svar: Det kan jag förstå så väl. Sånt gör ont! Och vad skall man som 6-7 åring säga? Man vet ju liksom inte bättre så man kan ju inte direkt säga emot heller.
Men ledsen blir man.

Jag var med i en barnkör i kyrkan för att jag tyckte om att sjunga (och för att lära mig hur man skulle sjunga) och vid en övning skulle vi sjunga i olika omgångar eller hur man kan säga. Halva gruppen började och efter några ord skulle resten börja, kanon eller vad det heter.. Nåja.
Helt plötsligt tystnar körledaren och säger att jag måste sjunga bättre, jag försöker om igen och då tystar hon hela gruppen igen och säger att jag inte kan sjunga utan får vara tyst medan de andra sjunger.
Jag tror jag var 11 år då och skämdes. Efter övningarna och lektionen sa hon till mig att jag inte längre kunde vara med i kören för jag inte kunde sjunga.
Mina föräldrar blev jättearga, jag var ju liksom där för att LÄRA mig sjunga.
Det har suttit i i alla år, jag har inte vågat sjunga högt på skolavslutningar, i kyrkan eller liknande för detta. Så vet hur du kände dej.

Dem filmerna är som Beck och Wallander fast äldre. De skall utspela sig längre bak i tiden, åren är jag osäker på.
Det händer mord som polisen (ola rapace) skall lösa och han får hjälp av Eje (Linus Wahlgren) och Puck (Tuva Novotny) .. Jättebra är dem.

2014-04-24 / 17:12:23
Sofia Wigen / http://allineedihave.se/

SV: Ja, det var därför! Jag ville helt enkelt ha en bredare linje! Men jag gillar verkligen och fota men bestämmer att ha det som en hobby istället. Och nej, jag var inte och kollade inne på xenter och tumba gymnasium. Jag känner också att jag vill ha nära till mitt gymnasium, tullinge är perfekt för mig!

Hade du tänkt söka dit? Eller ha du sökt dit?

2014-04-24 / 18:06:37
Sofia Wigen / http://allineedihave.se/

SV: Ja, det var därför! Jag ville helt enkelt ha en bredare linje! Men jag gillar verkligen och fota men bestämmer att ha det som en hobby istället. Och nej, jag var inte och kollade inne på xenter och tumba gymnasium. Jag känner också att jag vill ha nära till mitt gymnasium, tullinge är perfekt för mig!

Hade du tänkt söka dit? Eller ha du sökt dit?

2014-04-24 / 18:06:46
VERONICA - modeblogg / http://vveronicas.com/

SÅ glad jag hittade denna blogg, gud så intressant. Så roligt att läsa, den väcker så mycket känslor! Grymt, otroligt grymt! Ha en otroligt underbar kväll fina du, kramkram!

2014-04-24 / 18:36:53
Sofia Wigen / http://allineedihave.se/

SV: Vad menar du med att du kanske inte kommer passa in? Har du varit på öppet hus eller någonting än? Nja, det enda jag har hört om Tumba/Xenter är väl att det är lite dåligt rykte på grund av att det går "fel folk" där om du förstår vad jag menar.

Jag har sökt till Tullinge Natur-Sam. Mycket bredare linje och så, passar nog mig bättre!

2014-04-24 / 20:19:00

Sv. Tack så mycket! :D

2014-04-24 / 22:00:10

allt bra?

2014-04-24 / 22:00:16

Men gud, det är sinnessjukt!

sv: åh taack!
kramkramkram

2014-04-24 / 22:20:21
Ida Lindborg ♡ / http://photobylove.se/

Sjukt ju! Så kan ju inte en skolsköterska uttrycka sig :( du är stark kom ihåg det<3

Sv: glad jag blir, tack snälla :')

2014-04-24 / 22:26:07
Beatrice Jakobsson - Vimmelfotograf / http://beattriicee.blogg.se

Du är så söt!

2014-04-24 / 22:44:33

Gud va sjukt! Man ska inte uppmana barn att äta mindre, när man är liten ska man äta så att man mår bra och har energi till att leka och ha kul! Sen kanske man får ta och träna lite mer när man blir äldre men man ska ju inte bli uppmanad som liten att sluta äta så mycket som man egentligen behöver!

2014-04-24 / 23:03:14
kaffehörnan / http://www.kaffehornan.se

Oj

2014-04-24 / 23:12:18
Jonnié Jonsson / http://jonniejonsson.com/

helloo, jag håller på att läsa upp lite undersköterskebetyg :)

2014-04-25 / 09:46:33

helt sjukt sagt av en vuxen till ett barn tom. usche! såna personer borde inte ens få jobba i skolan...

kul du gilla mina tips om hur man får en bättre blogg :) men är jue bara vad jag tycker ;) andra kanske tycker annorlunda ? :)

2014-04-25 / 12:24:34

Åh, detta gör mig så himla ledsen. Hela samhället gör mig så ledsen. Tror precis som du säger, ju tidigare man blir inmatad med sjuka kroppsideal och viktfixering desto lättare är det att utveckla en ätstörning. Hoppas dessutom att du vet det farliga och konsekvenserna med att vara underviktig och att du får hjälp med viktfixeringen, det är otroligt svårt att ta sig ur själv och man behöver ofta hjälp. Kram.

Sv: Åh tack så mycket!

2014-04-25 / 22:45:13

Jag var med om liknande. Jag var 11 år, mobbad och fick av skolsyster höras att jag var på gränsen till överviktig. Det i kombination med min mammas suckar kring min kroppsstorlek satte spår också hos mig.

Svar: Tack så mycket för din kommentar!

Kram

2014-04-25 / 23:17:18

<3

och TACK för din kommentar, så himla fin xx

2014-04-26 / 11:10:51
coffeeandcupcake.blogg.se / http://coffeeandcupcake.blogg.se/

Riktigt dumt sagt av henne... Hoppas du får en bra dag :)

2014-04-26 / 11:33:04

Men gud va hemsk sjuksköterska! Det finns ju andra sätt man kan säga det på. Åh stackare! Fy!

Fuck idealet, det mesta är ändå Photoshopat eller opererat nuförtiden. Det viktigaste är att du mår bra!!!!! ::Kram::

2014-04-26 / 21:51:44

Det jag inte förstår är varför lärare/sjuksköterskor säger sådant direkt till barnen. Varför kontaktar dem inte föräldrarna?

Hade en kompis som hade en lärare som tog upp hennes vikt under utvecklingsamtalet. Och sa att hon borde ta trapporna ist för hissen. Tidigare hade hon aldrig sett sig som tjock, men efter det så bröjade hon banta och allt. Det utvecklades med tiden till en osäkerhet som snart blev ätstörning.

Säger inte att det är lärarens fel, och jag förstår att hon ville min kompis bästa. Och i ditt fall med.

Men varför inte kontakta föräldrarna, som kan uppmana barnen att promenera mer (utan att kommentera vikt). Förstår mig inte på människors som pratar om vikt med barn. Speciellt i åldrarna där man lär sig som mest om livet ... :/

2014-04-27 / 13:23:36
Ida och Amanda / http://idaoamanda.blogg.se/

Sjukt!

2014-04-27 / 14:36:21
Ida Lindborg ♡ / http://photobylove.se/

SV: Åh tack fina du!<3 jag har sökt estetik/media med inriktning media :D vad har du? :D kram

2014-04-27 / 15:25:32
Josäfin Andersson / http://jossanamigo.blogg.se/

Men gud vad hemskt! Att hon inte bara uppmanade dig till att kanske börja med någon sport? Att uppmana barn att ära mindre är ju galet!

2014-04-27 / 18:35:12
ida [fotograferat] / http://fotograferats.blogg.se/

Inte ska du skämmas för den bilden!

2014-04-28 / 19:54:14

Så sjukt, hur fan kunde hon säga så till en 6-7 åring! Du är fin ♡ kramar

2014-04-29 / 20:11:06

Svar: Jag hittade självförtroendet när jag gick i nian. På avslutningen fick man uppträda om man ville. Jag och två killar bestämde oss för att köra Caramell - Efter plugget.
Grabbarna ballade ur men jag bestämde mig för att uppträda ensam. För att visa körledaren och för alla i skolan (jag var mobbad i flera år, bytte klass och så) att trots deras mobbning vågade jag!

Jag var speedad, jag var taggad! Men min klassföreståndare tillika musiklärare sa plötsligt att de inte fanns tid till mig på avslutningen.

När den dagen kom säger rektorn - vi hade en lucka i programmet så nu har lärarna fått sätta ihop nåt!
Så hon lurade mig där och jag var så besviken på henne länge. Nu har jag insett varför hon gjorde det - borde väl kanske tacka henne.

2014-05-06 / 10:32:21
ida [fotograferat] / http://fotograferats.blogg.se/

Lättare sagt än gjort, men livet blir inte lättare för att man avskyr sitt utseende. Hoppas du lär dig att uppskatta dig själv, hur du ser och har sett ut och kan njuta av livet istället!

2014-05-06 / 19:21:05

Sånt där suger o höra, själv fick jag höra tvärtom. Eftersom jag var väldigt liten i min ålder osv, det är jag nu åxå så fick jag höra att jag var för smal och skulle gå upp i vikt. Då mådde jag ännu mer skit! Det är sååå taskigt när de säger sådär, det gör så ont :( Speciellt när de säger när man är sådär ung. Man fattar ju inte sånt då direkt som vi gör nu! kram

2014-05-29 / 16:22:43

Kom ihåg att du aldrig är helt anonym.

Namn:
Vill du bli ihågkommen?

Email: (publiceras ej)

Hemsida/blogg:

Kommentar: